Hoppa över till innehåll
Välkommen till Mypadellife - din padelspecialist!
Välkommen till Mypadellife - din padelspecialist!
Guide för padelgreppslindor och overgrip

Guide för padelgreppslindor och overgrip

Det är viktigt att hitta det bästa greppet för ditt padelrack. Om du inte har ett bra grepp om racket riskerar du att det glider i handen och du förlorar precision i ditt slag. Ett bra overgrip kostar 35-55 kr., så för en liten utgift får du stor utdelning. Men vilket grepp ska du välja för padel? Och hur länge håller ett overgrip egentligen? Vi har samlat svaren på dessa frågor och många fler i den här artikeln, din ultimata guide för att hitta den perfekta padelgreppslindan.

De olika typerna av greppslindor för ett padelrack

Det finns två huvudtyper av greppslindor i padel: overgrip och undergrip. Sedan finns det ersättningsgrepp, som kan kategoriseras som en särskild typ av undergrip. I det följande kommer vi att gå igenom de olika typerna av greppslindor. 

Overgrip

Det vanligaste i padel är att låta greppslindan som ursprungligen fästs på racket vara kvar på plats och lägga till ett overgrip ovanpå det. Om du precis har köpt ett ntty padelrack rekommenderar vi därför att du monterar ett overgrip ovanpå rackets ursprungliga greppslinda.

Hur tjockt bör ett overgrip vara?

Som ordet antyder ligger overgrip ovanpå ett annat grepp, och det är viktigt att greppets tjocklek passar din hand. Ett bra overgrip ska förhindra att racket glider i din hand. Eftersom padelrack vanligtvis görs med en greppslinda i en storlek från fabriken är det viktigt att bedöma greppets storlek i förhållande till din spelhand. Som en allmän regel bör greppets storlek passa med att kunna sätta ett lillfinger mellan fingertopparna och kudden under tummen när du håller ett standard originalgrepp och inte klämmer hårt.

En viktig punkt är att individuella preferenser har stor betydelse för valet av greppslindans tjocklek, eftersom t.ex. tidigare badmintonspelare kanske föredrar en tunnare greppslinda, medan tidigare tennisspelare kanske föredrar en något tjockare greppslinda. Vi rekommenderar att man håller i minnet att man inte får överspänna handen och armen under spelandet, vilket kan orsaka skador som t.ex. en padelarmbåge. Vårt bästa tips är därför att experimentera lite med grepplindans tjocklek.

Ersättningsgreppslinda

Vi rekommenderar att du inte byter ut greppet om du inte har slitit ner det genom att spela eller om den ursprungliga greppslindan har suttit på så länge att det påverkar overgrippet som är monterat ovanpå det.

Som namnet antyder kan ett ersättningsgrepp ersättas med en annan greppslinda. Detta blir aktuellt när du vill ha ett speciellt mönster i greppslindan eller en hårdare känsla. Här har du möjlighet att ersätta rackets originalgreppslinda med ett nytt ersättningsgrepp som har exakt de egenskaper du vill ha.

Det finns till exempel lädergreppslindor som inte är lika mjuka som de vanliga ersättningsgreppslindorna, som är tillverkade av PU-skum. Lädergreppslindan kan ge en styvare/hårdare känsla och göra kanterna på greppytskiktet tydligare.

Undergrips

Ett undergrip ska vara på insidan av rackskaftet. Det ligger därför också i undergrips natur att du tar bort rackets originalgreppslinda och ersätter det med det undergrip du föredrar. Ett bra undergrip bidrar till att minska vibrationerna när man slår bollen och förebygger därmed skador. 

Undergrips finns i olika tjocklekar, mönster och hårdheter. Ett populärt undergrip är Bullpadel Hesacore, som är ett gummiöverdrag som kan ta emot vibrationerna från slaget samt ändra ergonomin i greppslindan.

Den vanligaste lösningen är att sätta Hesacore-greppslindan inuti och ett overgrip ovanpå. Vissa föredrar dock att montera sin Hesacore på utsidan av en originalgreppslinda eller ett standardersättningsgreppslindan för att förhindra att själva gummiöverdraget glider.

En annan lösning är en så kallad "Apacita", som återigen ändrar ergonomin och grepplindans känsla.

Gemensamt för dessa lösningar är att de strävar efter att ge dig en grepplösning som passar just dina behov. Hesacore och X-grip marknadsför sig till exempel bland annat genom att kunna neutralisera en del av vibrationerna från ditt rack och därmed ha en bra effekt för personer med överbelastningsskador i arm och axel (t.ex. padel armbåge). Med lädergreppslindan finner många den fördelen att kanterna är lättare att känna när man justerar greppslindan för de olika slagen i padel mellan forehand, backhand, volley, smash, bandeja osv.

För de allra flesta rekommenderar vi dock att du börjar med att montera ett overgrip ovanpå din ursprungliga greppslinda. Detta bör göras utan att ersättningsgreppslindan har använts.

Montering av ett overgrip till ditt padelrack

När du sätter ett nytt overgrip på ditt rack ska du alltid börja längst ner på skaftet och slingra dig uppåt. Börja med den smala änden av greppslindan som redan är skuret från början. När du har monterat overgrip klipper du av det överflödiga greppslindan.

Först och främst bör greppslindan anpassas till höger- eller vänsterhänta spelare. För högerhänta spelare ska du slå in höger hand, medan du för vänsterhänta spelare ska slå in motsatsen. Med Hesacore och X-grip spelar detta ingen roll eftersom gummiöverdraget är symmetriskt.

En annan viktig aspekt är överlappningen, där du kan justera i förhållande till hur tjock greppslinda du vill ha. Som utgångspunkt kan du välja minimal eller 50/50 överlappning. Bland före detta tennisspelare ser man ofta minimal överlappning medan 50/50 överlappning är något som ses mer bland badmintonspelare. Det viktigaste är dock att välja det alternativ som ger rätt total tjocklek på ditt overgrip.

Vilken tjocklek bör padelgreppslindan ha?

Det är individuellt vilken greppslindastorlek som är bäst för varje padelspelare, men vår allmänna rekommendation för tjockleken på din padelgreppslinda är följande:

Junior-/damhand: 1 overgrip monterat med så tunn överlappning som möjligt ovanpå den ursprungliga greppslindan. Alternativt bara en originalgreppslinda, eller om det måste vara helt tunt, ta bort ersättningsgreppslindan och montera ett overgrip i stället.

Herrhand: 1 overgrip monterat med minst 50/50 överlappning ovanpå den ursprungliga greppslindan.

Stor herrhand: 2 overgrip monterade med överlappning justerad efter behov ovanpå den ursprungliga greppslindan.

Rekommendationerna ovan är vägledande och vi är fullt medvetna om att många människor har individuella preferenser som kan skilja sig åt. Montering av hesacore, x-grip och apacita påverkar greppslindans storlek och vi rekommenderar därför att du provar för att hitta dina egna preferenser.

Om du behöver råd om hur du väljer ett overgrip eller ett undergrip för padel, är du välkommen att kontakta oss.

Rekommendationer för val av overgrip

Padelmarknaden är full av olika typer av overgrip med olika egenskaper. Nedan går vi kortfattat igenom några av de mest populära overgrip och våra egna rekommendationer.

Svettabsorberande och klibbiga overgrip

När du väljer ett overgrip för padel är det först och främst grepplindans förmåga att absorbera svett och grepplindans förmåga att vara "klibbigt". I allmänhet motverkar dessa två egenskaper varandra, eftersom den mest klibbiga greppslindan ofta kan bli hala på ytan av svett, medan den mer absorberande greppslindan kan kännas hala om de används av en helt torr spelhand. Våra bästsäljare ligger i allmänhet någonstans mitt emellan på skalan, och här är det mycket individuellt vad som fungerar för människor.

Toalson Overgrips

Toalsons övergrepp har blivit allt populärare under de senaste åren. Deras overgrips är slitstarka och prisvärda. I Toalsons sortiment av grepp hittar du en Ultra- och en Power-version. Ultra-greppet är den tunnaste och klibbigaste versionen, medan Power-greppet är tjockare och har en mjuk känsla. Dessutom erbjuder det japanska företaget en lyxversion i form av Volcanic-gripen och en extra absorberande och klibbig version i Neo Quick-gripen.

 

Wilson Overgrips

Wilson Pro overgrips är ett annat mycket populärt alternativ, som också har sin FoU från tennisvärlden, där de alltid har varit bland de största märkena. Deras Pro overgrips är en klassiker för racksporter i allmänhet, och de har en bra absorptionsförmåga samtidigt som de håller väldigt bra. En annan bra egenskap hos denna greppslindan är att hållbarheten är relativt bra jämfört med många andra overgrips.

Padellife by YouPadel Overgrips

I samarbete med YouPadel har Padellife utvecklat en overgrip specifikt för padel, som kännetecknas av superklister och samtidigt en fin absorptionsförmåga. YouPadel-overgrips är något de flesta kan spela med, eftersom spelegenskaperna är i toppklass.

Få råd för att välja det bästa overgrip för padel

Generellt sett är valet av övergrepp mycket individuellt och vi rekommenderar att du provar och testar de olika typerna av grepp. Du är alltid välkommen att be om vår åsikt om en grepplösning. På Padellife har vi själva spelat igenom en mängd olika padelgrepp och olika produkter som geler och sprayer för att göra greppet ännu bättre, och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter. 

Hitta ditt nya padelovergrip från våra stora kollektion här

När ska jag byta greppslinda på mitt padelrack?

Som regel bör du inte kompromissa med greppslindan när det gäller valet av slag. Det tydligaste tecknet på att du bör överväga att byta greppslinda är när racket "glider" eller glider i handen under ett rally. När detta händer är ditt overgrip också ofta missfärgat av svett och slitage.

För de flesta spelare bör en greppslinda hålla i minst 10 timmars speltid. Om så inte är fallet bör du överväga att titta på alternativa lösningar. Du kanske behöver byta typ av overgrip - eller så kan du dra nytta av en av de många produkter som kan förbättra prestandan hos ditt overgrip (se nästa avsnitt). Det finns många exempel på att professionella spelare byter overgrip före varje match, och ibland före varje set om det är exceptionellt varmt.

Tilläggsutrustning, t.ex. geler och sprayer för ditt overgrip

Förutom själva overgrip kan du hitta ett antal lösningar som hjälper dig att få ett ännu bättre grepp om racket.

Grippy Gripz

Grippy Gripz har utvecklat en gel som kan appliceras på handen för att motverka handsvett, enligt samma princip som flytande kalk. Produkten är också antibakteriell. Grippy Gripz har producerat denna korta video om produkten:

Gorilla Grip 

Gorilla Grip är en av de mest populära lösningarna bland yrkesverksamma. Det är en liten handduk eller trasa som går under namnet Gorilla Gold Grip Enhancer. Duken innehåller ett slags harts som appliceras i små doser på spelhanden och greppslindan. Helst används duken i små mängder vid varje sidbyte under en match. Den fungerar bäst på greppslindor med medelhög klibbighet och medelhög absorptionsförmåga. Vi rekommenderar Tourna Tac och YouPadel overgrips när du använder Gorilla Grip Enhancer för bästa möjliga effekt.

4ON Total Grip / Total Grip

4ON Total Grip / Total Grip spray är en självhäftande produkt som ser till att du inte tappar greppslindan i de avgörande ögonblicken. Total Grip-vaxet appliceras försiktigt på spelhanden, där en dos bör motsvara ungefär en lillfingernagel. Med sprayen är produkten lite lättare att dosera i spelhanden, där vi rekommenderar att man börjar med en mycket försiktig dosering och eventuellt ökar användningen vid behov. Helst applicerar man lite i taget vid varje sidbytet under en padelmatch. Produkten fungerar bäst på 4ons eget overgrip, men kan även användas på de vanligaste overgrip som Wilson. Följande instruktionsvideo om 4ON TotalGrip kommer från 4ON:s egen webbplats:

Föregående artikel Vilken utrustning behöver du för Padel?
Nästa artikel Så här väljer du din Padelväska