Hoppa över till innehåll
Välkommen till Mypadellife - din padelspecialist!
Välkommen till Mypadellife - din padelspecialist!
Hur mycket kostar det att bygga en padelbana?

Hur mycket kostar det att bygga en padelbana?

Padeltennis är en sport som får allt större uppmärksamhet och popularitet runt om i världen. Den kombinerar delar av tennis och squash och spelas på en mindre bana än tennis, med de charmigaste egenskaperna hos båda sporterna. Byggandet av en padelbana kräver specifika material och utrustning, vilket kan göra det till en kostsam process. I den här artikeln kommer vi att utforska kostnaderna för att bygga en padelbana och de material som krävs.

Vilka typer av padelbanor finns det?

Om du funderar på att bygga en padelbana är en av de första sakerna du måste tänka på vilken typ av bana du vill bygga. En padelbana är inte bara en padelbana, det vill säga. Det är stor skillnad mellan om du bygger den från grunden, om du redan har en byggnad och om padelbanan kommer att vara inomhus eller utomhus.

Det finns ungefär 4 olika konstruktioner av padelbanor:

  • Bygg en ny bana från grunden
  • Bygg en ny bana i en befintlig byggnad
  • Bygga en ny bana utomhus utan tak, men med ett tak. 
  • Bygga en ny bana utomhus

Dessutom måste du naturligtvis bestämma hur många padelbanor du vill ha eller har möjlighet att bygga och hur många spelare de är avsedda för. Du kan också välja mellan olika storlekar på dina padelbanor, beroende på om de ska byggas som singel- eller dubbelbanor. Det sistnämnda är det vanligaste, men singelbanor erbjuder fina möjligheter att öva olika slag för både nybörjare och avancerade spelare. Du kan läsa mer om singelpadel här.

Vad är den genomsnittliga kostnaden för en padelbana?

Kostnaden för att bygga en padelbana varierar beroende på faktorer som t.ex. banans storlek och läge, kvaliteten på de material som används och vilken byggmetod som används. I genomsnitt kostar det cirka 275.000 kr. att bygga en standardpadelbana. Kostnaderna varierar dock avsevärt beroende på de faktorer som nämns ovan, där en lågkostnadslösning för en padelbana där du kanske redan har en färdig anläggning kan hamna på 200.000 kr., medan du å andra sidan kan få långt över 600.000 kr. om du bygger en ny bana från grunden med hög kvalitet och särskilda krav.

Material som behövs för att bygga en padelbana

Det kan vara svårt att hålla reda på hela processen när du ska bygga en ny padelbana. Nedan har vi försökt dela upp byggprocessen för att ge dig en kort översikt över vad faserna i "projekt padelbana" innebär.

Grund till padelbana

Om du är en nybyggare och har gjort de första markundersökningarna är det första steget i byggandet av en padelbana att gräva ut området och jämna ut marken. När detta är gjort måste domstolens fundament byggas. Detta innebär ett lager betong, följt av ett lager asfalt. Kostnaden för grundkonstruktionen kan variera mellan 55.000 och 100.000 kr., beroende på banans storlek och läge.

Glasväggar och staket

Därefter måste domstolens väggar byggas. Väggarna på padelbanan är gjorda av härdat glas, som är konstruerat för att motstå bollens inverkan. Priset för glasväggarna kan variera mellan 100.000 och 170.000 kr. beroende på storleken och kvaliteten på det glas som används. Dessutom finns det galler- eller trådstängsel som läggs över glaset på delar av banan.

Ytskiktet på padelbanan

Golvet på padelbanan är täckt av olika varianter av konstgräs, vilket också är en viktig faktor att ta hänsyn till. Ytskiktet ska vara gjord av konstgräs eller gummigranulat som ger ett bra grepp för spelarna. En av de mest populära ytskiktet för padelbanor är Mondo-ytskikt, som är en typ av konstgräs. Konstgräset finns i olika längder som greppar bollen mer eller mindre och därmed påverkar hastigheten på banan. Kostnaden för gräset kan variera mellan 55.000 och 80.000 kr., beroende på storlek och kvalitet på de material som används.

Återigen bör det betonas att ovanstående priser inte är slutgiltiga och varierar från leverantör till leverantör, utan är endast vägledande för vad de olika stegen i byggandet av en padelbana kan kosta.

Det är inte bara banans ytskikt som är avgörande för ett bra grepp, utan även i stor utsträckning valet av rätt padelsko. Förutom kvaliteten och längden på konstgräset kan också kvartssanden i banan placeras antingen överst på ytan eller osynligt under banans yta. Detta val påverkar ditt val av sko. Du kan läsa mer om hur du väljer rätt padelsko i den här guiden. Eller så kan du ta en titt på vårt stora urval av padelskor i olika former och färger om du vill köpa nya skor för padel.

Vad du bör tänka på när du bygger en padelbana

Förutom de ovan nämnda delarna i byggandet av en padelbana finns det även ett antal andra aspekter som är värda att beakta, t.ex. belysning, stängsel och eventuellt åskådarplatser. Dessa faktorer kan öka den totala kostnaden för att bygga en padelbana.

Innan du börjar är det också viktigt att skaffa bygglov och en lokalplan för området för att se till att du verkligen kan bygga på marken. När du har samlat alla dina överväganden och har en överblick över ekonomin kan du göra en budget för hela processen så att du är väl förberedd för den ekonomiska delen av projektet. Lär dig mycket mer om detta ämne i vår kompletta guide om saker att tänka på när du bygger en padelbana.

Är det värt att investera i en padelbana?

Kostnaden för att bygga en padelbana varierar från 200.000 kr. till över 600.000 kr. beroende på olika faktorer. Dessa faktorer omfattar element och material som används, t.ex. jordmån, utgrävning och gjutning av fundament, glasväggar och banans ytskikt, vilket är viktigt för att säkerställa att banan är av lämplig kvalitet.

Men trots kostnaden kan det vara väl värt investeringen att bygga en padelbana, oavsett om du investerar i en kommersiell padelanläggning eller om din klubb vill utöka sina faciliteter för att inkludera padel. Den populära sporten utvecklas snabbt, och om du vill ge kunder och medlemmar en unik och spännande idrottsupplevelse är padeltennis mycket på modet.

När du har byggt en eller flera padelbanor kanske du letar efter padelutrustning för att hjälpa dig och din partner att komma igång. Du kan hitta inspiration till detta i vår guide om vilken utrustning du behöver för padel.

Föregående artikel Vad ska man tänka på när man bygger en padelbana?
Nästa artikel Vad är skillnaden mellan padel och padeltennis?