Hoppa över till innehåll
Välkommen till Mypadellife - din padelspecialist!
Välkommen till Mypadellife - din padelspecialist!
Så här väljer du din Padelväska

Så här väljer du din Padelväska

En padeväska är det enklaste sättet att skydda och transportera din utrustning. Det är därför många padelspelare föredrar att ha en särskild padelväska i stället för att använda en vanlig sportväska. Padelväskor finns dock i många olika former, märken och utföranden, vilket kan göra det svårt att veta vad man ska välja. Därför har vi sammanställt den ultimata guiden för att välja rätt padelväska.

Vad ska man tänka på när man köper en padelväska?

Först och främst måste du vara tydlig med vad du ska använda padelväskan till. Ska du bara använda den för att bära din utrustning från bilen till padelbanan? Går du till fots eller använder du cykeln för att ta dig till centret? Eller är du padeltränare eller spelar du turneringar och lagmatcher och behöver därför extra utrymme? Olika behov ställer olika krav på väskan. I det följande går vi igenom de viktigaste egenskaperna hos en padelväska för att hjälpa dig att avgöra vad du behöver. 

Vilken storlek på padelväskan behver jag?

När du väl har tagit reda på vilka behov du har av utrymme och fack är det lättare att bestämma vilken storlek på väskan du ska ha. Vanligtvis har du 1-3 rack med dig i din väska. En del fritidsspelare har med sig ett enda padelrack, men allt fler väljer att ta med sig ett reservrack så att du inte riskerar att behöva stanna upp under en match om du har oturen att bryta ett rack. En annan anledning till att ha med sig mer än ett rack är att man kan ändra sin spelstil under matchen, till exempel om bollarna har blivit mjukare eller om banan har blivit blöt, vilket minskar bollens studs. 

Dessutom bör det finnas plats för kläder och ombyte - helst med separata fack så att våta och torra kläder inte blandas ihop. Ett separat fack (eller inbäddat i väskan) för skor är också starkt rekommenderat för att undvika att lukt och sand eller smuts från skorna blandas med kläderna. Slutligen har de allra flesta padelväskor också ett mindre fack för nycklar och värdesaker. 

Ovanstående täcker behovet av utrymme i väskan för de flesta spelare. Om du är elitspelare eller padeltränare och behöver ta med dig hela uppsättningar av spelutrustning samt flera rack som du kan behöva transportera över långa sträckor, bör du välja en väska med minst tre fack. Läs mer om detta ämne i nästa avsnitt, där vi går igenom olika typer av väskor.

Olika typer av padelväskor

Det finns ett stort utbud av padelväskor på marknaden. De finns i olika storlekar, former och utföranden. Den vanligaste typen av padelväska är den vanliga eller standardversionen. Den är lämplig för de allra flesta spelare eftersom denna väska har plats för 2-3 rack, kläder, skor, bollar och värdesaker.

Exempel på en padeväska med 2 fack från Nox:

 Om du behöver mer utrymme för din padelutrustning kan du köpa en större modell. Det är extra stora väskor som ger dig betydligt mer utrymme för din utrustning. Om du är en turneringsspelare, tränare eller helt enkelt en padelutrustningsfreak som behöver tillräckligt med utrymme för att ta med dig många rack och kanske till och med en träningsoverall och extra skor, är en padelväska med extra utrymme det rätta valet.

Exempel på en padelväska med 3 fack från Babolat:

Om du reser långa sträckor, till exempel för att spela turneringar eller åka till de populära padellägren, bör du överväga en padelväska med hjul. Hjulen gör det lite lättare att gå med den, till exempel på flygplatsen eller på längre sträckor.

Duffelväskor för Padel

Om du letar efter en väska med en annorlunda form och design är en duffelväska ett bra alternativ. En duffelväska är ofta rymlig och har ett stort fack. Den är cylinderformad och kan lätt bäras på ryggen eller i handen. Materialet är mjukt, så duffelväskan anpassar sig bra om du behöver få plats med den i bilens bagageutrymme, där det inte alltid finns tillräckligt med plats.   

Exempel på en duffelväska från Head:

Padelryggsäckar

Dessutom finns det även ryggsäckar för padel. De brukar vara lite mindre än väskorna, men om du går eller cyklar till padelcentret kan en ryggsäck vara det bästa valet för dig. En ryggsäck för padel har tillräckligt med utrymme för att förvara den mest nödvändiga utrustningen som skor, kläder och rack. Det är värt att nämna här att de flesta ryggsäckar är tillräckligt stora för att du ska kunna förvara din rack inuti den utan att den sticker upp, vilket avsevärt minskar påverkan från vind och väder.

Exempel på en ryggsäck från Starvie:

Vilket material är en padelväska tillverkad av?

Padelväskor är i allmänhet tillverkade för att stå emot vind och väder. Ofta är de tillverkade av nylon, polyester och vattenavvisande material. Detta förlänger inte bara väskans livslängd utan även innehållet i den. I synnerhet påverkas hållbarheten hos ett padelracket av temperaturen (skummet tål inte vare sig höga eller låga temperaturer över tid), så om väskan inte håller tätt eller om en dragkedja är trasig minskar detta väskans skyddande egenskaper avsevärt.

Om du cyklar eller går till och från padelcentret kan det vara en bra idé att köpa en väska av vattenavvisande material så att din utrustning inte blir blöt om det börjar regna. Samma sak gäller om du spelar padel på utomhusbanor och därför har väskan utomhus när du spelar.

Transport av Padelutrustning

Hur du bär din väska kan också påverka ditt val. En axelrem med bra stoppning är till exempel viktig om du bär väskan på axlarna. Och remmar som kan dras åt och lossas vid behov. Andra föredrar handtag på vardera sidan av väskan som kan vikas över väskan för att den enkelt ska kunna bäras för hand. Om padelväskan ska klämmas in i en full koffert kan du också fundera på vilken form på väskan som passar dina behov.

De små sakerna som gör stor skillnad

Nyckeln ligger i detaljerna. Därför finns det flera mindre aspekter av en padelväska som kan göra stor skillnad. För ditt rack är det fördelaktigt om väskan har ett isolerat fack för att se till att racket hålls i lämplig temperatur.

Vissa väskor har också "stoppning" på insidan, så att dina rack förvaras separat utan att skrapa varandra. Dessutom bör man inte heller underskatta kvaliteten på dragkedjan och handtagen.

Hur mycket kostar en padelväska?

De flesta väskor från märken som AdidasNox och Babolat har ett prisintervall på mellan 500-1.700 kr. Om du vill begränsa det ännu mer är många av dem mellan 600 och 1.000 kr. Det gamla talesättet att pris och kvalitet går hand i hand gäller även för padelväskor. Dessutom påverkar valet av storlek, design och varumärke också väskans pris.

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att välja rätt padelväska för dina nedds. Bläddra bland vårt utbud av padelväskor.

Föregående artikel Guide för padelgreppslindor och overgrip
Nästa artikel Bollguide