Hoppa över till innehåll
Välkommen till Mypadellife - din padelspecialist!
Välkommen till Mypadellife - din padelspecialist!
Vilken utrustning behöver du för Padel?

Vilken utrustning behöver du för Padel?

Padel är en populär sport som spelas över hela världen. Det är ett spel som ger de flesta människor glädje eftersom sporten är lätt att spela, social och har en relativt brant utvecklingskurva. Om du är nybörjare på padel kan du läsa reglerna här, medan vi i den här artikeln går igenom den mest nödvändiga utrustningen du behöver för att komma igång med att spela padel. Vi guidar dig genom de första övervägandena för att välja racket, bollar, skor, väska och grepp så att du är redo att komma igång med padel.

Padelrack

Den viktigaste utrustningen du behöver för padel är ett padelrack. Padelracket skiljer sig från andra typer av rack i andra racksporter. Det finns dock några nyckelelement som gör hela skillnaden jämfört med andra typer av racksporter. Formen på ett padelrack skiljer sig helt från tennis, squash och badminton och liknar i själva verket mer formen på ett strandtennisrack. Bortsett från det är racket vanligtvis tillverkad av antingen glasfiber eller kol och i vissa fall en kombination av de två. Om du är nyfiken på hur padel uppstod och vilka sporter som är relaterade till padel kan du fördjupa dig i padelens historia här.

Vilka är skillnaderna mellan padelrack?

När du väljer mellan olika padelrack är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som huvudform, viktbalans och om den är tillverkad av glasfiber eller kol. Om du väljer ett rack med ett diamantformat huvud kommer det att ge lite mer vikt och viktöverföring i dina slag. Samtidigt blir den också svårare att kontrollera och manövrera särskilt uppe vid nätet.

Om du däremot väljer ett rack med ett runt huvud kommer du att förlora lite fart i dina anfallsslag, men du får också mer kontroll i defensiva situationer. Du bör också titta på rackets viktbalans, eftersom detta kan avgöra din effekt när du slår bollen. Viktbalansen är ofta kopplad till formen på rackhuvudet - här handlar det som sagt oftast om runda, dropp- och diamantformer. Du kan lära dig mycket mer om allt detta i den här djupgående guiden för att välja rätt padelrack.

Padelbollar

Padelbollar är en annan viktig utrustning som behövs för att komma igång. Padelbollar liknar tennisbollar, men är något mindre och har en annan studs. Den stora skillnaden mellan en padelboll och en tennisboll är trycket. Trycket på en helt ny tennisboll är cirka 14 psi, medan trycket på en helt ny padelboll endast är cirka 11 psi. Man har beslutat att minska trycket i en padelboll för att matcha dynamiken och flödet i spelet.

Bollarna är vanligtvis tillverkade av gummi och filt och är utformade för att vara tillräckligt hållbara för att klara av det snabba och intensiva spelet, liksom ytan som också sliter på bollarna. När man ska köpa padelbollar är det viktigt att tänka på bollarnas kvalitet och hållbarhet. Billigare bollar tenderar att ha en kortare livslängd och mindre jämn studs än bollar i en högre prisklass. Pris och kvalitet hänger därför ofta ihop när det gäller padelbollar.

Dessutom är typen av underlag du spelar på avgörande när du väljer rätt padelboll. Ytskiktet på utomhus- och inomhusbanor är inte densamma, vilket är avgörande för slitage och studs. Mondo-ytskikt är det typiska ytskiktet på inomhusbanor, och på detta ytskiktet tenderar de flesta bollar att hålla trycket och hållbarheten under längre tid jämfört med utomhusbanor. Utomhusbanor är gjorda av material som är mer hållbara, främst för att klara av växlande väderförhållanden. Den här typen av underlag sliter på bollarna snabbare än underlag på inomhusbanor, och av den anledningen skulle det vara mer självklart att välja en boll med högre tryck, eftersom de studsar högre och därför bättre kan stå emot vind och väder. Samordna därför alltid bollen med padelbanans yta för att optimera spelets flöde och dynamik.

Padelskor

Padelskor är speciellt utformade för att spela padel och kan hjälpa dig att förbättra din prestation på planen. Padelskor är ganska lika tennisskor, men det finns några viktiga skillnader. De är vanligtvis lättare och mer flexibla än tennisskor, vilket ger bättre manövrerbarhet på banan. Vissa tennisskor fungerar dock också bra för padel, med skor med det fiskbensmönster i sulan som är känt från lertennis, till exempel, som ger dig ett bra grepp på ytan på padelbanor där sanden syns på ovansidan. Dessutom kan tennisskor med sula för alla banor också fungera bra på de många padelbanor inomhus där sanden inte är synlig utan ligger under konstgräset.

Stabilitet, komfort och stötdämpning

När du väljer padelskor är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som komfort, stöd och absorption. Det är viktigt att personalisera ditt val av sko så att du får en padelsko som hjälper dig med det du behöver i en sko. Om du lider av problem med knän, rygg, skenben osv. kanske du vill leta efter skor med extra stöd och absorption. Underlaget du spelar på är i de flesta fall monterat direkt ovanpå ett beto

Ska jag välja en lättare eller tyngre paddelsko?

Om du inte lider av större skador och inte behöver förebygga dem, kan du överväga att välja en sko som är flexibel och lätt. En lättare sko kan hjälpa dig att röra dig snabbare på planen, men om du spelar 2-3 gånger i veckan är det för de flesta klokt att välja en padelsko med bra stötdämpning och en sula som matchar det underlag du spelar på. Med ovanstående i åtanke kommer du att se fler elitspelare som använder en lättare sko för matcher och turneringar och en mer solid och stödjande sko för de dagliga träningspassen.

Passformen på din paddelsko är viktig

En sista sak du bör tänka på är hur skorna sitter. Underskatta inte vikten av en bra passform i padel, där du har många riktningsändringar och snabba rörelser. Vi föds med olika fötter som varierar i bredd, vissa har bunkrar, andra är plattfotade och så vidare. Om det är möjligt att prova skon innan du köper den är det en stor fördel. Det är nästan omöjligt att bedöma hur väl skon passar din fot innan du har provat den. Vi rekommenderar därför att du provar olika padelskor så att du har något att jämföra med. Du kan förresten bli ännu klokare på dina framtida padelskor genom att läsa vår ultimata skoguide.

Padelväska

En padelväska är ett bra sätt att transportera din utrustning till och från planen. Padelväskor finns i många olika storlekar och stilar och kan variera från enkla slingväskor till stora ryggsäckar. När du väljer en padelväska ska du tänka på storleken och antalet rack du ska bära, samt eventuell extra utrustning som du behöver ta med dig. Dina behov kommer att ställa vissa krav på väskan som du bör överväga innan du köper. Med det menar vi att en elitspelare/tränare har lite andra behov än en fritidsspelare som spelar några gånger i månaden.

De flesta padelväskor har ett separat fack för skor, eftersom det kan vara skönt att ha stinkande skor och andra saker åtskilda efter två timmars spel. Alla väskor är dock inte utrustade med ett separat fack för skor. Så kolla upp detta om ett separat fack för skor är en viktig parameter för dig. Priset för en väska varierar från cirka 350-1.600 kr. - Du kan bläddra igenom vårt utbud av padelväskor i alla former och färger här.

Overgrip för padelrack

Att montera ett overgrip på ditt padelrack är inte en prioritet för alla, men för de flesta spelare gör det en avgörande skillnad. De flesta rack är utrustade med standardgreppslinda från fabriken. Standardgreppslindan är vanligtvis ganska tunn och har ofta varken svettabsorberande eller klibbiga egenskaper. Vi rekommenderar att du låter fabriksgreppslindan sitta kvar på racket och monterar ett overgrip ovanpå det. Tjockleken på ditt grepp bör naturligtvis matcha storleken på din hand, men för många människor som spelar med bara fabriksgreppslindan kommer det att vara för tunt, vilket gör att du håller racket för hårt och riskerar att utveckla överbelastningsskador som tennisarmbåge. Funktionen hos ett overgrip är att säkerställa ett fast grepp om racket. Med ett fast grepp om racket optimerar du dina chanser att prestera bättre på banan och få mer konsekventa slag.

Vi hoppas att du har hittat inspiration i den här artikeln och att du vill prova detta fantastiska spel. Vi ses på padelbanorna!

Föregående artikel Vad är skillnaden mellan padel och padeltennis?
Nästa artikel Guide för padelgreppslindor och overgrip