Hoppa över till innehåll
Välkommen till Mypadellife - din padelspecialist!
Välkommen till Mypadellife - din padelspecialist!
Vad är skillnaden mellan padel och padeltennis?

Vad är skillnaden mellan padel och padeltennis?

Padel har blivit alltmer populärt de senaste åren och nya padelbanor växer regelbundet upp i hela Europa. Med denna nya sport kommer också frågor och missförstånd om namnet padel och relaterade sporter. I det här inlägget kan du lära dig vad man ska kalla din nya favoritsport och du kan lära dig om skillnaderna mellan padel, paddeltennis och tennis.

Heter det padel eller paddeltennis?

Vid första anblicken låter padel och paddeltennis som två sidor av samma mynt. När allt kommer omkring innehåller båda namnen padel, så de är bara två olika namn för samma sport, eller hur? Svaret på den frågan är faktiskt nej. Den version av sporten som vi känner till från framför allt Spanien och Sydamerika, och som nu växer snabbt, heter faktiskt bara padel. Padel är en amerikansk sport med rötter i New York, men det är inte den sport som en rad länder i Europa, Mellanöstern och Afrika verkligen har tagit upp på senare år.

Vad är skillnaden mellan padel och paddeltennis?

Paddeltennis skiljer sig från padel främst genom att det spelas med ett tunnare rack och mjukare bollar. Padel uppfanns på 1960-talet av den mexikanske affärsmannen Enrique Corcuera. Du kan läsa mer om padelns ursprung i den här artikeln. Inspirerad av squash och plattformstennis byggde han en padelbana i sitt semesterhus i Acapulco, och Enrique Corcuera anses av många vara mannen som uppfann padel. I dag spelar betydligt fler människor padel än padeltennis, och padel i allmänhet ses som en sport som är snabbt på frammarsch.

Hur många spelar padel?

Enligt International Padel Federation fanns det 2022 över 25 miljoner padelspelare i världen. Fördelningen mellan män och kvinnor uppskattas vara ganska jämn, och padel spelas i olika åldersgrupper, kön och bakgrunder. Bara i Spanien finns det över 20 000 padelbanor och mer än 6 miljoner aktiva padelspelare. Som ett resultat av detta har padel blivit den näst populäraste sporten, näst efter fotboll, i detta sportälskande land, som många svenskar också gärna besöker för att njuta av klimatet och ta padellektioner.

Likheter och skillnader mellan tennis och padeltennis

I kölvattnet av förvirringen mellan padel och padeltennis undrar många som är nya inom sporten också vad skillnaden är mellan tennis och padel. De två spelen är faktiskt besläktade eftersom de är racksporter, och samma poängsystem används i padel och tennis. Dessutom är bollarna ganska lika och formen på banan, nätet och serviceområdena är också bekanta.

Det finns dock också betydande skillnader mellan tennis och padel. Faktorer som banstorlek, linjer/väggar och utrustning gör padel lättare att spela än tennis. Som nybörjare är det lättare att få igång längre rallyn i padel, eftersom det är lättare för majoriteten att kontrollera sina slag i padel än i tennis. Dessutom innebär sido- och bakväggarna på padelbanan också att fler personer upplever en "andra chans" att returnera motståndarens slag. Nedan har vi sammanfattat de viktigaste skillnaderna mellan padel och tennis.

Storlek på banan

En av de största skillnaderna mellan padel och tennis är storleken på banorna. Tennisbanor är större än padelbanor och en standardtennisbana mäter 23,77 meter i längd och 10,97 meter i bredd (i dubbelspel).

Exempel på en vanlig lerplan för tennis:

Padelbanorna är 20 meter gånger 10 meter för en vanlig dubbelbana.

Exempel på en standard dubbelbana i padel:

 

En singelbana i padel är 20 meter lång och 6 meter bred.

Exempel på en vanlig singelbana i padel:


Glasväggar och staket

Medan en tennisbana helt enkelt är avgränsad av banlinjer är padelbanan omgiven av väggar som hjälper till att hålla bollen i spel samtidigt som man kan använda olika vinklar och taktiker. Ursprungligen infördes väggarna runt padelbanan för att förhindra att bollen skulle gå för långt när ett raly skulle avgöras. Men väggarna bidrog också till att göra det lättare att returnera bollarna och att rallyerna blev längre.

Padelbanan är alltså omgiven av 3 meter höga glasväggar, medan de bakre väggarna är 4 meter höga, eftersom det finns ytterligare 1 meter metallstängsel.

Utrustning: Padelrack vs tennisrack

En annan stor skillnad mellan de två sporterna är vilken typ av "slagträ" som används. I tennis använder spelarna ett längre rack med strängar, medan de i padel spelar med rack av kol- eller glasfiber och utan strängar. Denna skillnad i rack, tillsammans med en något mjukare boll, gör det lättare att kontrollera och returnera slag i padel, vilket är anledningen till att man ser längre rallyer i padel.

Om du funderar på att köpa ett nytt padelrack men inte vet vad du ska välja kan du läsa mycket mer om detta i vår djupgående guide om padelrack. Alternativt kan du gå direkt till vårt stora utbud av padelrack.

Banans ytskikt

Precis som tennis har olika banunderlag, t.ex. lera, gräs och hardcourt, fungerar även padel på olika underlag. Därför finns padelbanor med olika typer av underlag som konstgräs (inklusive olika typer av konstgräs), syntetiska material, cement och betong. Olika typer av konstgräs är vanligast, med antingen sand under eller synligt ovanpå.

På inomhusbanor för padelspel är ett vanligt underlag det så kallade mondo turf. Många padelhallar har de välkända blå gräsmattorna med sand under. Sanden på padelbanan har en stabiliserande funktion på ytskiktet och bidrar till banans hållbarhet.

Padelskor som matchar banans ytskikt

Konstgräsytans struktur ställer krav på skorna du spelar padel i. Det är viktigt att du får ett optimalt grepp på banan så att du kan stå stadigt och göra snabba riktningsändringar, take-offs och splitsteg. Om du vill veta mer om vad du ska tänka på när det gäller padelskor kan du läsa vår kompletta guide till padelskor. Om du letar efter ett par nya padelskor kan du kolla in vårt stora utbud av padelskor här.

Föregående artikel Hur mycket kostar det att bygga en padelbana?
Nästa artikel Vilken utrustning behöver du för Padel?