Hoppa över till innehåll
Välkommen till Mypadellife - din padelspecialist!
Välkommen till Mypadellife - din padelspecialist!
Kan man spela singel i padel?

Kan man spela singel i padel?

Padel är en populär racksport som har sitt ursprung i Mexiko men som sedan dess har spridits till Latinamerika och framför allt Europa. Den liknar tennis, men spelas på en mindre bana omgiven av murar och staket och med ett padelrack utan strängar som man känner till från tennis. En fråga som ofta dyker upp bland nybörjare är om det är möjligt att spela padel en mot en. Svaret är ja, det är faktiskt möjligt att spela padel med bara två personer, och det kan vara ett roligt och utmanande alternativ till dubbelspel, som är det vanligaste formatet i padel.

Hur spelar man singel i padel?

Det finns särskilda singelbanor för padel. En normal padelbana är 20 x 10 meter och är avsedd för dubbelspel, med två spelare i varje lag. En singelplan däremot är 20 x 6 meter och är avsedd för singelspel, med endast en spelare i varje lag.

Singelbana för paddeltennis:

Kan man spela singelpadel på en dubbelplan?

Om det inte finns någon singelbana i ditt område kan du spela singelpadel på en dubbelbana genom att justera reglerna något.

Padel på en dubbelbana spelas med två lag med två spelare i varje, men du kan också ändra reglerna för singelspel. I ett singelspel på en dubbelbana tävlar en spelare mot en annan, precis som i tennis. Att spela padel med endast en annan person kan dock vara svårare eftersom dubbelbanan är relativt stor för två personer och kräver snabba reflexer och bra fotarbete.

Hur man spelar singelpadel på en dubbelbana

Att spela singel i padel kräver vissa ändringar av spelets standardregler. I dubbelspel måste servaren slå bollen diagonalt till motståndarens servebox. Samma regel gäller faktiskt i singelpadel, men det finns en större tendens att böja de ursprungliga reglerna.

När spelet väl är igång täcker spelarna bara en del av sin planhalva, eftersom det är för mycket för en person att täcka hela planhalvan. Det är också känt som "korsövningar". I "kors"-spelet servar man som vanligt varje gång (diagonalt), men här avslutar man bollarna i ett kors. Detta innebär att om du spelar bollen "longline" under rallyt och bollen landar på motsatt sida av mittlinjen kallas bollen "ute". Du spelar spetsen diagonalt eftersom det gör det mer realistiskt och du har möjlighet att träna så många olika repetitioner som möjligt och få ett så bra flyt som möjligt. Det är också möjligt att spela på den långa linjens del av banan, men då är du lite begränsad när det gäller repetitionerna av de olika slagningarna.

Om du spelar padel på en singelbana finns det inga särskilda krav på utrustning, men det är naturligtvis viktigt att ditt rack hjälper dig med områden som kontroll och kraft i ditt spel. Om du är osäker på vilket padelrack du ska köpa kan du läsa vår omfattande guide för att välja rätt rack här. Alternativt kan du gå direkt till vårt enorma utbud om du vill unna dig ett nytt padelrack.

Öva på dina grundrörelser och din fysik i singelpadel

Padel 1 mot 1 används av spelare på alla nivåer. Det fungerar bra för nybörjare, eftersom nya spelare drar nytta av upprepningar för att bli starka i olika grundslag, förbättra sin känsla för att slå bollen och för att bl ibekväma på banan i allmänhet. Dessutom använder många turneringsspelare singelpadel som en del av sin träning, där de kan använda singelformatet för att fokusera på teknik och fotarbete.

Förutom att vara idealisk för att träna olika slag är singelformatet i padel också ett gyllene tillfälle att förbättra din uthållighet. På singelbanan har du bara dig själv på din sida av nätet, vilket är anledningen till att du måste retunera alla bollar själv. På så sätt kan padel 1 vs 1 paddeltennis öka din uthållighet och stabilitet, vilket kan vara en stor fördel i dubbelspel när du når de långa matcherna, där det kan vara en utmaning att hålla fokus när benen blir trötta och andningen blir tung.

Finns det någon skillnad mellan taktiken i singel- och dubbelspel?

För singelspel kan en enskild padelbana ha något annorlunda markeringar och regler. Till exempel är serviceområdena mindnre eller annorlunda placerade. Dessutom skiljer sig den strategi och taktik som används i singelspel från den strategi och taktik som används i dubbelspel. I singelspel har spelarna mer mark att täcka och de måste vara smidigare och ha bättre uthållighet för att täcka banan effektivt. Singelspelare kan använda olika slagval och placeringstaktik för att utnyttja motståndarens svagheter och vinna poäng.

Föregående artikel Ordbok för padel
Nästa artikel Hur mycket kostar det att hyra en padelbana?