Hoppa över till innehåll
Välkommen till Mypadellife - din padelspecialist!
Välkommen till Mypadellife - din padelspecialist!
Hur mycket kostar det att hyra en padelbana?

Hur mycket kostar det att hyra en padelbana?

Padel är en rolig och spännande sport som har blivit alltmer populär under de senaste åren. Liksom de flesta sporter kostar det pengar att spela padel och priset kan variera beroende på flera faktorer. I den här artikeln undersöker vi hur mycket det vanligtvis kostar att spela padel och om priserna varierar om du bokar din padelbana på ett kommersiellt pay and play-center eller på en padelklubb. Vi diskuterar också om priset varierar beroende på banans geografiska läge, tid på dagen och inte minst om du spelar på vardagar eller helger.

Betala och spela - hyr en padelbana per timme

Om du vill spela padel på ett avslappnat sätt utan att behöva binda dig till ett klubbmedlemskap finns det möjligheter att betala och spela på de flesta padelcenter. Kostnaden för betala och spela varierar beroende på platsen och de tillgängliga faciliteterna. Vanligtvis kostar det cirka 250 kr. per timme att spela padel i ett betala och spela-center. Priserna kan dock variera beroende på plats, tid på dagen och om det är en vardag eller helg. På de mest populära tiderna kan du alltså lätt nå upp till 500 kr. per timme för att hyra en padelbana, medan du på mindre populära tider kan boka banor för 150 kr. per timme.

Är padel billigare vissa dagar i veckan och/eller vissa tider på dygnet?

Kostnaden för att hyra en padelbana varierar beroende på tid på dagen och om det är en vardag eller helg. I allmänhet är det dyrare att spela under de timmar då banorna vanligtvis är mest trafikerade, även kallade högspetstimmar. I de flesta länder är banorna i genomsnitt mest bokade mellan 15-23 på kvällen.

Spela padel till ett förmånligt pris utanför populär tid

På de flesta padelcenter är det vanligtvis billigare att spela under de tider då banorna i genomsnitt är mest tillgängliga, vilket också kallas för lågspetstimmar. De reducerade priserna i samband med dessa tider beror mycket på vilka padelcenter du använder. Om beläggningsgraden i centret är hög kommer högspetstiden vanligtvis att ligga i ett större tidsintervall och det kommer inte att finnas lika mycket pengar att spara. Å andra sidan, om beläggningsgraden inte är lika hög, kommer dessa centra vanligtvis att förkorta sitt tidsintervall för banbokningar i högsäsong. Vi ser vanligtvis detta i centra som har ett mindre attraktivt geografiskt läge eller som inte har förstklassiga anläggningar.

Spara pengar med en kupong för bokningar på ditt padelcenter

Flera padelcenter erbjuder också kuponger för sina användare, där du kan köpa en kupong för 10 bokningar till priset av 8 bokningar. På så sätt sparar du pengar på att boka din padelbana, samtidigt som centret ser till att du också bokar deras anläggningar nästa gång du åker dit.

Varför välja en padelklubb?

Att gå med i en padelklubb eller förening är ett bra sätt att förbättra din spelnivå och utöka ditt nätverk av människor som delar samma passion för sporten. De flesta padelklubbar och föreningar erbjuder månads- eller årsmedlemskap som kommer med flera fördelar, bland annat tillgång till klubbens anläggningar, träning, organiserade turneringar och reducerade priser på bokning av banor. På så sätt betalar du för tillgången till att boka banor genom din medlemsavgift.

Vad kostar det att gå med i en padelklubb?

Kostnaden för att gå med i en klubb varierar avsevärt beroende på plats, faciliteter, medlemsnivå och typ av medlemskap. Tillgängligheten till padel varierar avsevärt mellan olika länder, och därför är det egentligen inte meningsfullt att jämföra priser över gränserna. Vad vi däremot kan diskutera är vad ett klubbmedlemskap vanligtvis inkluderar.

Vissa klubbar tar ut en registreringsavgift eller kräver att medlemmarna betalar en årsavgift utöver månadsavgiften. De billigare medlemskapen ger vanligtvis fördelar som användning av klubbens anläggningar och möjlighet att boka banor upp till 45 dagar i förväg. Detta kan betyda mycket när efterfrågan på banor är stor - ofta kan betala och spela-gäster bara boka banor 14 dagar i förväg.

Medlemskap i den dyrare änden av skalan erbjuder naturligtvis ytterligare förmåner, som vanligtvis inkluderar reducerade priser för bokning, reducerade priser för tränare och möjlighet till gratis deltagande i utvalda sociala evenemang.

Är det billigare att spela padel i en klubb än i ett kommersiellt centrum?

Om du spelar padel regelbundet är det ofta värt att gå med i en padelklubb och betala för hyran av banan genom medlemsavgiften. I vissa klubbar kan du komma undan med en medlemsavgift på cirka 3.000 kr. per år, vilket ger dig tillgång till bokade banor. Om du sprider den årliga medlemsavgiften över 1-2 padelpass varje vecka är det inte svårt att se hur medlemsavgiften snabbt betalar sig själv.

Det är dock värt att kolla upp klubbens förhållande mellan medlemmar och banor innan du går med. Det finns exempel på klubbar där förhållandet mellan banor och medlemmar är så sned att det är svårt att boka banor eftersom efterfrågan är så stor. I denna situation tar många människor chansen att spela i olika betala och spela-center, där det kanske finns en större chans att hitta en ledig padelbana.

Om du har en entreprenör i dig och funderar på att äga istället för att hyra har vi skrivit den här artikeln om vad det kostar att bygga en padelbana.

Sammanfattning

Kostnaden för att spela padel varierar kraftigt beroende på flera faktorer, bland annat typ av anläggning, plats, kommersiellt centrum eller klubb och tid på dagen/helgen. Betalningsalternativ är i allmänhet dyrare än ett klubbmedlemskap, men de erbjuder större flexibilitet när det gäller schemaläggning. Å andra sidan erbjuder medlemskap i en padelklubb potentiellt fler fördelar, till exempel tillgång till sociala evenemang och regelbundna lagträningspass. Naturligtvis är priset också anpassat till de extra fördelar du får.

När det gäller tid på dygnet och veckodag/helg är det oftast billigare att spela under lågsäsong. Om du vill spara pengar på padel är det därför alltid en bra idé att kontrollera priserna för olika tider på dagen och veckan innan du bokar din bana.

På det hela taget är det en trevlig och givande upplevelse att spela padel som är väl värd investeringen. Oavsett om du väljer att välja pay and play eller gå med i en klubb finns det ett padelalternativ som passar alla budgetar och livsstilar.

Om du vill börja spela padel kan du läsa mer om vilken utrustning du behöver för att komma igång med padel i det här inlägget.
Föregående artikel Kan man spela singel i padel?
Nästa artikel Vad ska man tänka på när man bygger en padelbana?